Get Adobe Flash player

Mye penger i helse

Sitter og venter på en telefon fra lagevakten. Jeg har fått en ny medisin. Samtidig så har jeg oppdaget en vis ømhet i øynene. I pakningsvedlegget til denne nye medisinen står det at dersom man opplever problemer med øynene skal man kontakte lege umiddelbart. Derfor sitter jeg altså her og venter på en telefon fra legevakten.

Det er mange mennesker som bruker medisiner. Sannsynligvis så lever vi i ett overmedisinert samfunn. Legemiddelfirmaene produserer stadig nye produkter. Koster en del å utvikle medisiner. Dermed må de selge en del for å tjene penger på produktene sine.

Det er vel ingen hemmelighet at de bedriver lobbyvirksomhet rettet mot legene. Legens jobb er å oppdage og behandle sykdom. Er vel for mye å forlange at de skal ha detaljkunnskap om ethvert preparat på markedet. I og med at leger alltid synes å ha hastverk er det antagelig lett å ty til den informasjonen man har fått fra en legemiddelkonsulent eller på godt norsk en selger. En selger fokuserer som oftest på produktets positive sider. Eventuelle negative ting ved produktet er nok mindre interessant å prate om.

Sitter igjen med en del spørsmål. Hvorfor har jeg fått akkurat den medisinen jeg har fått. Er det utelukkende et medisinsk valg at jeg får utskrevet de medikamentene jeg får eller er legen blitt påvirket av reklamer for produktet? Er det en selger, som ikke er opptatt av mitt velvære, eller det legen som har tatt det reelle valget?

Hva med bivirkninger. Mange mennesker trenger flere typer medikamenter for å fungere. Er det en god kvalitetskontroll som fanger opp at disse ikke får i seg medikamenter som ikke går bra sammen? Dersom du er lege eller farmasøyt kan du kanskje legge igjen en kommentar. Dette er ting som virkelig bekymrer meg.

Hakkespett

bildelisens

Leave a Reply