Get Adobe Flash player

Best i verden

Noen øyeblikk er som skrevet for historiebøkene. Jeg har vært heldig nok til å få oppleve et slikt øyeblikk. Jeg tenker ikke på Berlinmurens fall. Øyeblikket jeg tenker på er da Norge slo Brasil i fotball VM 23. juni 1998.

Det var Norges siste kamp i gruppespillet. Vi måtte vinne for å komme oss videre. Skal ærlig innrømme jeg ikke var veldig optimist. Tross alt stod Brasil på andre banehalvdel.

Nå er det ikke hver dag Norge spiller en viktig VM kamp. Klart man følger med. Mange hadde samlet seg på puber eller andre samlingspunkter. Selv var jeg hjemme. Skal jeg bli skuffet så foretrekker jeg å bli det alene. På det tidspunktet var jeg single og bodde i en leilighet midt i sentrum. Den kvelden var det bare meg og VM.

Det ville være feil å si det var en feiende god fotballkamp som utspant seg på Stade Vèlodrome i Marseilles denne Sankthansaften. Spenningen var det likevel ingenting å si på. Jeg er gjennomsnittlig interesser i fotball. Ser en kamp av og til og synes det er gøy. Dette var ikke gøy. Det var vondt. Det stod for mye på spill.

Så skjer det noe. Gultrøyene fra Brasil lager mål i det 77 minutt. Følelsene tar overhånd. Jeg skrur av fjernsynet. Jeg er varm, trøtt og skuffet. Setter vinduene på vidt gap og synker ned i sofaen og tenker på det som kunne ha vært. Slik sitter jeg en stund. Så kommer det et unisont brøl fra hele byen. Vegger og tak rister. Jeg skrur på tv`n igjen. Norge har utlignet i det 83 minutt.

Det er syv minutter igjen av VM eventyret. Tenker at de skal jeg få med meg. Fem minutter senere skjer miraklet. Norge får straffespark. Jeg er nær ved å miste kontrollen. Hodet begraves i hendene når straffen skal skytes. Pulsen lever sitt eget liv. Nok en gang får jeg ikke sett et norsk mål. Jeg hører bare jubelen. Gjør ingenting. Noen få neglebitende minutter senere blåser dommeren av kampen. Norge har slått Brasil og gått videre fra gruppespillet.

Jeg vet hvor jeg var da Brå brakk staven. Jeg var ikke gamle karen og satt hjemme i stua med mamma. Jeg vet også hvor jeg var da Norge slo Brasil i fotball VM. Jeg stod i min brunostfargede toseter i en leilighet i Kristiansand sentrum. For meg vil aldri en brukket stav aldri kunne måle seg med mirakelet i Marseilles.

Hakkespett

bildelisens

6 Responses to “Best i verden”

  • Miraklet i Marseilles har jag inga som helst minnen av – som svensk, alltså. Men flera strån vassare än “Vi er best i verden”-segern över England 1981. Onekligen. Ni lär ha haft vissa svårigheter med Cypern igår. Men grejade ju det till slut – och det är väl inte så där väldigt inspirerande att spela mot B- och C-nationer.

  • Jeg husker denne kvelden jeg også. Vi var på båttur på en av øyene utenfor Holmestrand (der jeg bodde), kampen ble sendt på storskjerm inne i byen. Utover kvelden kunne vi høre jubelen fra byen helt ut på øya. Det var en magisk stemning, og en dag jeg er glad for at jeg opplevde.

  • Zuna:

    Godt skrevet! Jeg husker også denne kvelden veldig godt! Det er helt utrolig at det er så lenge siden… åra går :)

Leave a Reply