Get Adobe Flash player

Kjenn ingen sorg for meg Gøteborg

Den fjerde mai 1985 stod Norge på hodet. Er du noen år yngre enn meg kan grunnen være vanskelig å forstå. Er du på min alder eller eldre er det ganske åpnebart. Norge vant for første gang Eurovision Song Contest.

Denne sangkonkurransen har fulgt meg hele mitt liv. Ganske rart. Ikke liker jeg musikken og ikke liker jeg all glamouren rundt det. Likevel har jeg sett på det år etter år. Enten det har vært på det 24 tommer store fjernsynet vi hadde i stua når jeg vokste opp eller en liten sort/hvit tv vi hadde på hytta. På det sistnevnte skrudde pappa ut batteriet i bilen slik at vi hadde strøm til å se det. Jeg har vridd meg i smerte hver gang vi har fått null poeng. Det er ikke få. At Norge noen gang skulle vinne denne konkurransen stod for meg som utenkelig.

Så er det altså denne fjerde mai 1985 i Gøteborg. Nesten på hjemmebane. Norge er representert med duoen Bobbysocks. To flotte damer med rosa paljetter fremfører en sang skrevet av mitt bysbarn Rolf Løvland. Sangen het La det swinge. Dette året er vi ikke på hytta. Vi er hjemme og jeg får se hele dramaet i farger på storskjermen i stua. Kan huske jeg synes det swinget ganske bra, men i 1985 var jeg bare 12 år. Hva kunne egentlig jeg om musikk? En liten digresjon er at grunnen til at vi befinner oss i Sverige og Gøteborg er at svenskene vant året før med Diggi-Loo Diggi-Ley sunget av Herreys. For meg som hørte den sangen som elleveåring er det den beste finalelåten noensinne. Dæven den fenget.

Mammas hjemmelagde pizza er forlengst fordøyd når stemmegivingen begynner. Håpet er der som alltid, men troen er svak. Kan dette være året. Sensasjonelt nok starter hareballet med at Norge får 12 poeng av Irland. Ifølge wikipedia Norges første 12 poenger noengang. Det er smått utrolig det som utspiller seg foran øynene våre. Vi ligger helt i teten hele veien og når det hele er ferdig blir vi stående igjen som vinnere. Norge har vunnet melodi grand prix som vi kaller det her til lands. Gatene fylles av mer eller helst mindre edrue mennesker med norske flagg som jodler la det swinge la det rock`n roll så falskt at de burde vært arrestert. Det vrimler som en maurtue. Vi har ikke vunnet fotball VM. Dette er bedre. Det er et herlig hysteri og kaos. Ingen tenker lenger på at Norge har rekorden med antall 0 poeng eller at vi også har rekorden med antall sisteplasser med det respektable antallet av 10. Akkurat nå er vi best i verden. Ihvertfall i Europa.

Vi har vunnet et par ganger senere også men alt blekner i forhold til denne første gangen. Det har vært litt feiring og litt avisskriverier. Poenget er at det ikke lenger var utenkelig slik det var den gang Bobbysocks gjorde det med La det swinge. Du må ha lidd deg gjennom noen år med null poeng og sisteplasser før du forstår hvor stort dette egentlig var den dagen i 1985.

Hakkespett

bildelisensBy Jeblad [CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons

5 Responses to “Kjenn ingen sorg for meg Gøteborg”

 • Overskrift fra Håkan Hellstrøm :D Den sangen er fin syns jeg. Har sett på MGP helt siden jeg bare liten og syns det er like koselig. Riktignok får sangene ørene mine til å rive seg vekk fra hodet, men fortsatt underholdende.

 • Hakkespett:

  Synes Håkan er ok, men ikke min favoritt musikk akkurat. Tekslinjen passet tilfeldigvis. Enig i at det er underholdene selv om musikken er lavmål.

 • Hmm. Här i Sverige är det många av oss som minns Jahn Teigen med Mil Etter Mil.
  Sveriges motsvarande bottennapp i ESC är nog gruppen Forbes med låten Beatles (sent 70-tal) – då kom Sverige sist, har jag för mig. Jag trodde faktiskt att La det svinge var skriven av en svensk (mycket saxofon i svenskt låtskrivande då). Men det var ju er Rolf Løvland (från Kristiansand han också?). Jag har dock tröttnat en del på ESC de senaste åren – har blivit alldeles för stort, bl.a. Men Göteborg har jag inte tröttnat på. Inte på Norge heller.

  • Hakkespett:

   Ja han er fra Kristiansand. Ikke dårlig. Mette-Marit, Rolf Løvland og jeg fra samme by. Men egentlig er vi alle fra Småland.

 • Sv: Ja, jeg skjønner det. MEN da synes jeg man bør kunne få sjekke SEG SELV og ingen andre. Hva har andre med det og gjøre? Det er klart, jeg skjønner jo poenget til de som er for publiseringen, men likevel synes jeg det er på trynet!

Leave a Reply