Get Adobe Flash player

Zoo

Jeg er så heldig å bo i nærheten av en dyrepark. Det er fint å ta med ungene på tur dit. Ikke i fellesferien, men litt utenom. Når det ikke renner over av folk.

Det kan nemlig være en del folk. Det er Norges nest mest besøkte turistdestinasjon. Kun Holmenkollen har flere besøkende. Har litt problemer med å forstå akkurat det. Hvem gidder å besøke en hoppbakke når det ikke er hopprenn? Det er til det går opp for meg at jeg har besøkt alle hoppbakkene i den tysk-østeriske hoppuken på sommerstid. Jeg har til og med spasert ned skrentene som på vinterstid utgjør den beryktede Hahnenkamm løypa hvor utforkjørere slår seg helseløse.

Best å komme seg tilbake på sporet. Dyreparken er eldre enn meg, men den eldes med stil. Stadig bygges den ut med nye dyr og attraksjoner. Den fremstår i dag som ganske annerledes enn da jeg var liten. Det er mange flere arter å studere. Det er også kommet en fritidspark og et badeland der. Helt ærlig så finner jeg disse på langt nær så interessante som dyrepark-delen.

Dattera er gira på giraffer. Da er det gøy å se en ordentlig stor en. Storebror liker løver. Ikke noe problem. De har det og. Pleier å si at om han ikke oppfører seg kaster jeg han inn til dem. Neida, jeg gjør ikke det. Han synes de er skumle nok som de er der de spaserer rundt i innhegningen.

Noen ganger har jeg tatt med familie fra Frankrike i dyreparken. De har vært ganske imponert. Ikke det over at det er så mange dyr. De har dyrepark i Paris også. Det er det at det er mulig å komme så nærme dyrene. Dessuten sier de at dyrene ser ut til å ha bedre plass.

Har tenkt litt på det. Ulvene, foreksempel, virker å ha en ganske stor innhegning. I det fri kan ulvene ha revirer på opp mot 1000 km2. Så stor er ikke innhegningen i dyreparken. Hvor godt trives egentlig ulvene? Det er vanskelig for meg å si. Håper de har det greit. Jeg har litt dobbeltmoral der. Prinsipielt så er jeg mot å holde så mange dyr i fangenskap. På den andre siden så er det den eneste muligheten jeg har til å se dem. Lite trolig at jeg møter en ulv, løve eller tiger når jeg henter posten.

Akkurat det er litt hellig grunn. Nåværende assistenttrener til fotballandslaget, Ola By Rise, var i sin tid journalist i Adresseavisa, om jeg ikke husker helt feil. Han tok opp problemstillingen. Dyreparken er flott og fin den, men det var litt synd på alle dyrene som ble holdt fanget der. Det ble ganske mye rabalder ut av det i pressen. Dyreparken mente de var blant de dyreparkene i verden som hadde best levevilkår i verden. Dessuten, ved å gi truede arter trygge levekår var den med på å sikre disse artenes eksistens.

Nå er ikke jeg plaget av dårlig samvittighet når jeg går i dyreparken. Jeg koser meg. For meg er dyreparken tradisjon. Så for jeg heller ta et moralsk oppgjør med meg selv når anledningen og lysten er der.

Hakkespett

4 Responses to “Zoo”

  • Det var överraskande att zoo i närheten (Kristiansand?) är Norge-2:a i besök. Riktigt gott om plats (Sverige-bäst) har även djuren på Kolmårdens djurpark i Östergötland. Letade förgäves efter en bild på elefant(-er). Jag är ju elefantsamlare (400 stycken prydnadselefanter). Den allra första fick jag när jag var nio år – på zoo i London.

  • Hakkespett:

    Det er vel strengt tatt en opplvelsespark, men det er dyreparkdelen jeg synes er gøy. Dessverre finnnes det ingen elefanter der.

  • Ja, vi går selvsagt også ut fra at dette dreier seg om dyreparken i Kristiansand. Nydelige bilder. Det er forresten særdeles lenge siden vi var der sist. :-)

Leave a Reply