Get Adobe Flash player

Skal vi sykle

Bortsett fra å huske telefonnummer har jeg en forbausende dårlig hukommelse. Hva fikk jeg til jul? Sannheten er at jeg aner ikke. Derfor synes jeg det er forbausende at det visstnok skal være umulig å glemme å sykle.

Har nemlig tenkt en del på å gå til anskaffelse av en sykkel. Det er sikkert 15 år siden jeg syklet sist.Det skal ikke være noe å bekymre seg for. Sånt glemmer man ikke. Hva kan det skyldes? Jeg har glemt samtlige bryllupsdager med unntak av en de nærmere syv årene jeg har vært gift. I det hele tatt er det rart jeg husker at jeg har glemt dem.

Sykling er litt annerledes enn å huske datoer. Det er en motorisk sak. Det gjelder å holde balansen. Vi kan ikke sykle fra fødselen av, noe som er litt dumt. Tenk så hyggelig når den nybakte familien sammen kan sykle hjem fra fødeklinikken. Nei, sykling må læres før det aldri kan glemmes.

I yngre dager var jeg sånn noenlunde god til å sparke fotball. Spesialiteten var å treffe stanga fra straffefeltet. Vil gå så langt som å påstå at jeg traff ni av ti ganger. En gang traff jeg til og med stanga med hodet når jeg var keeper, men det blir en avsporing.  Antar at det er omtrent like lenge siden jeg sparket fotball som det er siden jeg syklet. Jeg finner det også rimelig å anta at dersom jeg i dag stilte meg opp for å sparke en ball i stanga fra straffemerket ville treffprosenten være ganske nær null. Jeg har glemt det. Selvsagt mangler jeg trening. Er litt rusten med ball. Hvorfor er det umulig å ikke kunne sykle lenger? Jeg treffer jo ikke stanga med ballen. Det er en evne jeg har mistet fordi jeg ikke har øvd og vedlikeholdt den.

Det er en gruppe forskere fra store universiteter som gjennom et samarbeidsprosjekt mener de kan gi meg svaret. Tingen er at du bruker lillehjernen når du lærer deg å sykle. Det samme gjelder forøvrig når du lærer å gå på ski. Nervecellene som befinner seg i lillehjernens molekylærlag danner en kode som oversettes til andre deler av hjernen. Jeg skal ikke engang prøve å late som jeg forstår det. Er du spesielt interessert så finner du en link til studien her.

Så da får jeg gå å kjøpe meg en sykkel. Jeg tar deres ord for at jeg fremdeles kan sykle. Noen fotball derimot kjøper jeg meg ikke.

Hakkespett

bildelisens

8 Responses to “Skal vi sykle”

 • Hm..interessant tankegang. Det stemmer at en handling er vanskeligere å glemme enn en dato eller lignende. Hvis noen har hukomelsestap og ikke husker navnet sitt, så er det beste å be de skrive under et papir uten å si grunnen. De vil mest sannsynlig huske underskriften sin siden det er en handling.

  • Hakkespett:

   Det var nytt for meg, men virker logisk siden man benytter seg av nervecellene som befinner seg i lillehjernens molekylærlag :)

 • Människans hjärna är väl annars lika fascinerande – och kanske faktiskt lika outforskat – som Universum. Det är så mycket vi inte vet – i bägge fallen. Dock tycker jag att du ska satsa på fotboll istället för cykling. Det är mer pengar i fotboll! Fråga Zlatan!

  • Hakkespett:

   Satser på fotballen. Trenger penger nå som det er en Ikea i nærheten. Men hvor mye penger er det egentlig i old boys fotball?

 • N:

  well.. just one word of advice.. BE CAREFUL ! :D Maybe its impossible to forget completely how to bicycle but I can assure you that you can forget “partially” :P
  I havent bicycled for.. 12, 13 years at least. About 2 years ago, I saw that bike and I couldnt resist trying it (inside) I think I bicycled about a meter before losing my balance and falling miserably ! XDDD

  • Hakkespett:

   Dette var spennende. Vil du være interessert i å donere kroppen din til vitenskapen? Du har delvis klart noe som ikke skal være mulig.

 • Interessant. Det får man jo høre stadig vekk, at sykling er noe man aldri glemmer.

 • [...] alltids kjøpe meg en sykkel når jeg blir åtti. Som jeg har skrevet om tidligere er det umulig å glemme å sykle når man først har lært [...]

Leave a Reply