Get Adobe Flash player

Hvem trenger fakta

Fakta er utrolig irriterende. Vet ikke hvor mange blogginnlegg jeg har skrevet, for så å oppdage faktafeil som ta bort hele det bærende element i historien min.

Jeg tror jeg skal begynne med å gi blaffen i fakta. Lets face it, hvem er det egentlig som gidder å sjekke opp. Innlegg blir mye spenstigere om man gir blaffen i fakta.

Noen mennesker er fanatisk opptatt av fakta. En gang brukte jeg en advokat. Vi hadde litt forskjellige syn på fakta. Saken min var ikke opplagt. Advokaten mente det kunne gå begge veier. Jeg vil helst ikke gå til sak for å tape så jeg foreslo at vi kanskje kunne vri litt på sannheten. Jeg mener for all del ikke lyve, bare sette min sak i et bedre lys. Jeg husker ordene hans enda. Man skal ikke drive med falsum, Gundersen. Nå lærte du altså at jeg heter Gundersen. Det er ikke så farlig. 10451 personer i Norge har det etternavnet. Falsum høres ut som det det har noe med å vri litt på fakta å gjøre eller enda verre, forfalske noe. Jeg gikk aldri til søksmål, men det kostet meg 24 000 i advokatutgifter å lære at fakta er noe man må forholde seg til.

Nå er vi i ikke i jussens verden her. Vi er i bloggverden. Det er litt mer spennende om jeg skriver at jeg er 25 år gammel supermodell med mye penger på jakt etter kjærligheten. Det er et falsum. Fakta er at jeg er en 38 år gammel tynnhåret mann, som er lettere overvektig, med en lidenskap for sofasliting og ikke mye annet. Lurer på hvilken versjon som har det største leserpotensialet. Kunne være fristende med litt falsum.

Altså min far er eier av Hubba bubba fabrikken. I 2009 var jeg god for 11 milliarder tyggegummier. Jeg vokste opp pendlende mellom Los Angeles, Paris og New York. I tillegg hadde jeg et år i India for å finne meg selv. Min søster er supermodell og dater rockestjerner.

Fakta er at jeg har bodd hele livet i Kristiansand. Jeg er snaut god for en Big Mac. Foreldrene mine er pensjonister. Jeg har ingen søstre, men to brødre. Selv om min mamma sier vi er vakre er nok ingen av oss supermodeller.

Fakta kan være fint, men flate å kjedelig det er. Falsumet er mye mer spennende om man bruker fantasien litt. Da finnes det nesten ikke grenser.

Det er et likevel et problem med falsum. Det er dette fryktelige ordet troverdighet. Bruker man falsum går det på bekosting av den. Med mindre man driver en blogg som ligner på The Onion så taper man på det. Ja, jeg vet the Onion ikke er er blogg, men det er et veldig morsomt nettsted med et avslappet forhold til fakta.

Som blogger er troverdigheten din noe av det absolutt viktigste du har. Du bør ha svært gode grunner til å så tvil ved den. Derfor forsøker jeg alltid å være ærlig i bloggen min. Da kan man kanskje blottlegge mindre attraktive sider ved seg selv. Noen få vil kanskje reagere på det. Tror bestemt at langt flere vil reagere om jeg blir oppfattet som en notorisk bløffmaker.

Om du fortsatt lurer på hva det mulige søksmålet mitt gjaldt var det i forbindelse med et boligkjøp og skadedyr som ikke var nevnt i noen tilstandsrapport. Årsaken til at jeg trakk meg var et det kunne bli svært kostbart om jeg ikke vant fram. Det sjansen hadde jeg rett og slett ikke råd til å ta.

Hakkespett

bildelisens

8 Responses to “Hvem trenger fakta”

 • Haha, du er inne på noe vesentlig her. Som blogger, så er troverdighet det eneste man har. Samtidig så tror jeg når det gjelder din blogg, så er den ene å alene bygd på deg som person. Dine underfundige grublerier og herlige selvironi. Vanskelig å formidle en slik blogg på falsum.
  De som blogger om å være vellykket, pen, outfit o.l. kan jo tufte bloggen sin på falsum, de topper jo også listene, men hvilke liser er det å toppe, da det er mest pupertetsjenter som leser disse bloggene…

  • Hakkespett:

   Jeg blir aldri helt fortrolig med å få komplimenter, men takk for generøse ord.

   Om det er slik at bloggen er bygd opp rundt meg som person, kan man vel saktens utgi deg for å være noe annet enn det man er. Den stilen jeg skriver i er på en måte et image det også. Derfor er man så avhengig av troverdighet.

   Mener du forresten å si at jeg ikke er pen, vellykket og har et heftig outfit :)

 • Hahaha,falsum er helt klart MYE mer spennende enn fakta,hvertfall om man får en fin vri på det. Jeg må si jeg liker bedre at du er “tynnhåret,litt overvektig og er en sofasliter” enn at du er en glætt supermodellaktig type. De som er seg selv er mer likbar rett og slett.

  • Hakkespett:

   Men hvordan vet man hvem som er seg selv og hvem som utgir seg som noe annet enn den de er? Skinner slikt gjennom?

 • Advokater brukar väl annars inte vara helt främmande för att vara lite kreativa när det gäller sannningen … i alla fall inte svenska advokater. I dessa Photoshop-tider kan man ju annars grunna lite på hur många person-foton ute på nätet som i alla fall är något förbättrade. Åtminstone lite fake – gäller allt från bloggar till valaffischer. I det svenska valet i höstas var det många politiker som såg ut som filmstjärnor på valaffischerna – den äldsta riksdagskvinnan var 77 år, men såg ändå ungdomligt fräsch ut. Om man tittar lite närmare på en del photoshoppade personbilder så upptäcker man rätt så ofta att allt inte riktigt stämmer. Det här med sant och inte så sant gäller ju inte bara text …

  • Hakkespett:

   Neste gang jeg planlegger å gå til sak blir det med en annen advokat. Klart vi må ha litt falsum i jussen.

   Det med bildemanipulering er et veldig godt poeng både for politikere og bloggere som selger utseendet og image.

 • Veldig fint blogginnlegg! Troverdighet er noe av det viktigste man kan ha!

Leave a Reply