Get Adobe Flash player

Mp3

I 1987 kjøpte jeg min første Compact Disc, populært kalt CD. Artist var Aztec Camera og albumet heter love.  Stort mer er det ikke mye å si om den, annet at musikken er helt ræva.

Når er det heller ikke denne platen jeg har tenkt å skrive om. Det jeg vil se litt på er endringer i hvordan musikk konsumeres.

 

Da den digitale Compact Discen kom, erstattet den på mange måter vinylplaten. Det medførte en del diskusjoner i vennegjengen min. Mange mente at musikken ble for steril. De savnet knitring fra stiften på platespilleren.

 

Andre igjen omfavnet umiddelbart den nye teknologien. De mest helfrelste brukte tusenvis av kroner på nye dyre stereoanlegg. De ville ha den rene lyden. Ofte kunne de kjøpe musikk fordi den var bra produsert. Artist eller sjanger spilte mindre rolle. Med en CD fikk man frem flere detaljer.

 

Etterhvert er det kommet til Dvd-Audio og Sacd som gir enda bedre lydkvalitet. Felles for alle disse formatene jeg har vært innom er at de distribueres fysisk. Det er både en styrke og en svakhet.

 

I 2011, 24 år etter at jeg kjøpte min første CD, er et liv uten internett noe de fleste av oss ikke tenker over. Vi er er på nett daglig. Det er like naturlig som TV og silikonbryster.

 

En av mange ting man kan gjøre på nettet er å handle. Foreldrene mine gjør det med største selvfølgelighet. Selvsagt kan man handle musikk der.

 

Det kan gjøres på flere måter. Man kan bestille fysiske medier og får dem tilsendt i posten. Andre tjenester lar deg kjøpe både hele album og enkeltlåter via digital distribusjon. Musikken blir da lagret på en datamaskin eller mp3 spiler.

 

I tillegg er det blitt populært å leie musikk. Man betaler et fast beløp hver måned og får tilgang til en stor mengde musikk for en billig penge. De mest kjente tjenestene her til lands er Spotify og Wimp.

 

Det er selvsagt en grunn til at digital nedlasting av musikk er blitt så populært. Det er lettvint og billig. Butikkene på nettet stenger aldri. Ny musikk er aldri lengre enn et klikk unna.

 

Selv foretrekker jeg fysisk distribusjon. Jeg liker å ha cover stående i hylla. Joda, jeg har en mp3 spiller jeg også, men alle sangene på den er overført fra album jeg fysisk eier. Dessuten er det et fåtall av dagens tjenester over nett som tilbyr like god lydkvalitet som en CD.

 

Antagelig er jeg en dinosaur. Moderne mennesker er opptatt av bekvemmelighet. Kanskje føler de det samme eierforholdet til sin digitale musikksamling på datamaskinen som jeg gjør til platene som er alfabetisert i hyller på veggen. Det kan være de kjenner blodet bruse når de finner den sjeldne utgivelsen de har jaktet i årevis. Jeg klarer bare ikke føle det på samme måten.

 

Jeg tror det finnes flere dinosaurer. Ganske mange faktisk. Det er derfor man fortsatt kan kjøpe en plate i platesjappa, selv om stadig mer av hylleplassen er fylt opp med filmer og spill. Utvalget er langt dårligere enn for noen få år siden, men fremdeles finner man det meste om det bestilles på nettet. Så har du det i postkassen noen dager senere.

 

Hakkespett

 

bilselisens

 

 

 

7 Responses to “Mp3”

 • Min far har platespiller i stua, er jo sjarm rett og slett :)
  Og jeg kjøper også cder sånn som deg, så jeg er vel en av dinosaurene hehe..

  • Hakkespett:

   Kan hende jeg tar feil, men ihvertfall for generasjonene som vokser opp nå tror jeg digital distribusjon blir fremtiden.

 • Hehe, husker diskusjonene godt. Selvfølgelig var jeg sterkt i mot digital lyd, da jeg mente “sjelen” fra musikken forsvann på en CD plate, kontra vinyl. Så med andre ord, var jeg grisesen med å anskaffe cd spiller. Synes det er jevt å ha selve platen i stua, men har nok ramlet for bekvemmeligheten og lytter mye via Spotify nå.

  • Hakkespett:

   Jeg hadde Spotify premium tidligere. Det er en fin og billig måte å bli kjent med ny musikk på.

 • Jeg må si at det er utrolig lenge siden jeg fysisk kjøpte en cd hvertfall…blir liksom å bruke youtube eller spotify om jeg skal høre på noe nytt…

 • linn:

  23-årig dinosaur selv her… Liker best å ha filmer og cder i fysisk cover. Mange prøver å prakke på meg nedlasta filmer og musikk, men kjøper d faktisk selv om d koster dobbelt så mye. Gøy å ha når jeg blir gammel tenker jeg. Og er gøy nå!

Leave a Reply