Get Adobe Flash player

Pyton

Det er ikke lov til å ha beina på bordet når man spiser, bortsett fra når det er fisk som fortæres.

Da sitter vi der og tygger oss forsiktig gjennom måltidet, på vakt mot beinrester som kan sette seg fast i halsen og det som verre er. Vi har gjerne en egen skål til å legge beina i.

 

Fisk må vi spise. Det lært jeg på skolen. Om vi ikke gjør det kan vi få skjørbuk. Jeg aner ikke hva skjørbuk er. Har heller aldri hørt om noen som har fått det, så det spises nok mye fisk rundt om i landet.

 

Jeg kan ikke fordra fisk. Barndomsminner med duften av kokt kolje gjør meg kvalm, men det er altså sunt. Til nød kan jeg spise en fiskepinne eller stekt seibiff. Da mener jeg om jeg er helt nødt. Det er jeg. Vil gjerne at familien min skal ha sunne matvaner.

 

Det er rart hvordan alt som er sunt smaker vondt, mens alt som smaker godt er usunt. Dette er selvsagt en generalisering, men jeg står for poenget.

 

Spis litt rødt kjøtt og blodårene tetter seg fortere enn du klarer å tygge. Drikk en brus og du er godt igang med å utvikle diabetes samtidig som tennene går i oppløsning. Jeg kan liste opp i det uendelige.

 

Kostholdsekspert må være verdens enkleste yrke. Smak på maten. Om det smaker godt ringer alarmbjellene umiddelbart. Om du derimot føler at magen vrenger seg og tårene presser på mens du febrilsk leter etter noe å døyve smaken med, da er du inne på noe. Kanskje du har gjort et gjennombrudd. En ny diett.

 

Gå gjennom kjøleskap,frys og spiskammer. Kast alt du liker. Du sitter antagelig ikke igjen med så mye, men helsen din vinner på det. Husk du blir hva du spiser.

 

Hakkespett

 

bildelisens

 

26 Responses to “Pyton”

 • Hahaha! Vel, riktig så ille er det jo ikke, men jeg lo godt av din teori om hvor lett det må være å titulere seg som kostholdsekspert. ;0)

  • Hakkespett:

   De meste som er skikkelig godt er jo usunt. Kanskje det er derfor det er så godt. Det er på en måte forbudt.

 • Liker fisk jeg altså, synes fisk er godt !! fisker den selv, lager det meste selv …. å kjøper på butikke når vi ikke gidde følge den fra sjøen å inn på benken !!
  mølje, nam nam….salt fisk, røkt fisk, lutefisk og boknafisk…nam nam færsk fisk, fiskeboller, fiskekaker,fiskepinner, fiskeburger, plukkfisk, stekt fisk, kokt fisk,bakt fisk….file , kotelett, alt mulig !!! makrell, torsk, sei, laks ørret…ALL fisk er godt !!! ungene liker også fisk, kune spist det hver dag hele uka vi !! her er det jubel når fisken kommer på bordet…

  • Hakkespett:

   Du er heldig som er glad i det. Jeg er ekstremt glad i blåskjell. Burde vel telle. Kommer jo fra havet.

 • Hehe.. ser poenget ditt, og har svakhet for cola, potetgull, salte ting..
  men jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å lage mat av ekte råvarer. En kjøkkenbenk med full av masse forskjellige fargerike friske grønnsaker (takk til våre innvandrere som har utvida spekteret her), et fint fiskestykke. Eller et bra kjøttstykke for den saks skyld. Og hvis man kutter ut karbohydratene kan man kose seg med feite sauser med smør og fløte med god samvittighet ifølge ekspertene.
  Har aldri hatt no tro på lettprodukter, eller fanatisme. Hvis man spiser 80% bra mat (skikkelig mat av råvarer, ikke halvfabrikata) så tror jeg man klarer seg rimelig bra.

 • Hakkespett:

  Grønnsaker er jo ikke noe godt alene. Ergo er det sunt. Dette bygger opp under teorien min. Unntaket er gulrøtter. Det er knall, så antagelig er det ikke særlig sunt.

 • Hehe.. du har et poeng! Gulrøtter som vokser under jorda inneholder masse stivelse, og er derfor ikke av de sunneste, ifølge ekspertene. (Jeg er ikke no ekspert altså!) og jeg liker gulrøtter også. Men man må da skeie ut engang iblandt ;)

 • Altså, ikke rart du ikke liker fisk om kokt kolje er det du har vokst opp med? Hjelpe meg.. Du må rett og slett smake på fersk sei eller lyr som er stekt, og makrellen når den er sjølfiska er jo knall godt :p
  Fisk rett fra havet er gull :) Fiskepinner er jo bare noe vas, ja jeg spiser det men uansett..
  Ta deg en fisketur, eller en tur på fiskebrygga :D

  • Hakkespett:

   Jeg liker å fiske og jeg tar gjerne en tur på fiskebrygga. Det er trivelig der nede. Jobber med saken. Mulig at det er noen tilvenningsgreier.

 • I min verden finnes det faktisk ikke noe som er bedre enn selvfisket makrell grillet samme kveld, eller salta torsk med bacon, gulerøtter, poteter og hvit saus. Får vann i munnen bare ved tanken. MYE bedre enn en ekkel og blodig biff..haha.. Hjemmelagete fiskekaker eller madam bergens egen hjemmelagete fiskesuppe man får servert i beger med hakket purreløk oppi, sittende på bryggen en ettermiddag når solen er på vei ned..helt fantastisk. Eller fiskeburger, når karbonaden er byttet ut med en skikkelig seikarbonade. Eller fiskepinner, eller min barnsdoms livrett, fiskeboller i karrisaus. mmmmmmmmmmmm……. Jeg tror det handler mye om hvordan barn får fisken tilberedt, og de voksnes holdninger til fisk. Unger som er vokst opp med at fisk er godt, uten at det er tvang og har fått den tilberedt bra, liker fisk. Jeg har allerede bestemt at dersom Minni.M og jeg noen gang får barn, da skal de få lov å like fisk, goooood fisk altså. hihihi..
  Betty.B

  • Hakkespett:

   Er enig med deg i at hvilket kosthold man har som barn er viktig for hva man spiser senere. Føler likevel ikke jeg kan klandre mine foreldre. Ja, vi hadde kokt kolje, men de forsøkte seg med mange andre varianter av fisk også.

 • Apropos skjørbuk: Jeg så et program en gang om Nansen og Johansen og de gutta der. Da de strandet langt oppe i isødet hadde de kun tilgang på fisk. De spiste fisk, fisk og atter fisk og ikke noe annet. De fikk til slutt skjørbuk. Man kan altså ikke få skjørbuk av å spise for lite fisk. Man får skjørbuk fordi man mangler tilgang på c-vitaminer. Det er altså en mangelsykdom, og har egentlig ingenting med fisk å gjøre, men mange sjøfolk og polfarere fikk skjørbuk fordi de ikke hadde frukt og grønt som supplement til all fisken de spiste. For fisk hadde de nok av, nemlig.

 • Men fisk er jo så godt, om tilberedt riktig! Fisk+pesto=sant! Fisk+fetaost=sant! Fisk+mors flatbrød=toppen av lykke!

 • Usunne ting inneholder lots and lots of fett,og fett setter god smak,så ikke rart at det som er fri for fett ikke smaker like godt.

  Jeg har lært å like fisk med årene. Jeg hata det som barn,men nå klarer jeg å spise visse ting. Elsker breiflabb og steinbit f.eks,og en av favoritt middagene mine: bacalao,heeaaven!

 • Huff, jeg absolutt hater fisk. Derfor passer det veldig greit at jeg er vegetarianer og har nå en grunn til å la vær å spise det. Problemet er bare at den vegetarmaten jeg lager smaker utrolig ekkelt, men er nok som du sier, veldig sunn.

  SV: Du har rett. Alle mine troende venner kommer fra en kristen familie. Jeg begynte ikke å tenke kritisk før jeg så filmen “Die Welle”. Det handler om en klasse og en lærer som skal ha et sosialt prosjekt om autokrati.Filmen viste hvor mye en person kan få makt over en gruppe frie mennesker. Kan vel si at den filmen endret hele synet mitt på den katolske kirke.

  • Hakkespett:

   Virker som man må velge mellom å spise godt eller å spise usunt. Kan rett og slett ikke kombineres.

 • Anonym:

  Nå har nykålen kommet i salg.Mmmm,mine tenner løper i vann.Kokt med kaldt smør på…det er supersunt og supergodt.Fisk er og knall:hvitting,lyr og uer,stekt makrell med rømmesaus…you name it.Heldigvis er sunn mat som delikatesse for mine smaksløker!Eksprimenter og kos deg…og du er jo gift med en fransk?Frankrike er jo matens høyborg…

  • Hakkespett:

   Kona lager mye norsk mat. Skal man ha råvarer til franske retter blir det fort dyrt her til lands. Riktignok så er jeg ganske rik, men jeg vil jo ikke sløse bort pengene på mat. Vi trenger sårt et 80 tommers fjernsyn.

 • Hehe, hør hør, sier jeg bare! Har frustrert over dette her mer enn en gang!

 • EllenRo:

  Slapp av. Skjørbuk er en mangelsykdom hvis man ikke får i seg C-vitaminer.

Leave a Reply