Get Adobe Flash player

Som om jeg er rik

Jeg lever som om jeg er rik selv om jeg ingen penger har. Det var det Raga Rockers sang under sin storhetstid. Underlig hvor passende en sangtekst kan være mange år senere.

I bakgrunnen flimrer bildene fra det nye fjernsynet. Det er så stort at jeg likegodt tapetserte den ene veggen med det. Mitt totalt utdaterte tre år gamle fjernsyn står stablet bort på roterommet.

 

Nettopp det at jeg kjøpte nytt fjernsyn har fått meg til å reflektere en del rundt meg selv og mine verdier. Høres jævlig pretensiøst ut. Vet det.

 

Er jeg den materialisten jeg alltid har fornektet at jeg er?  Selvfølgelig er jeg det. Har bare ikke sett det så klart før. Riktignok hadde jeg noen legitime grunner for å kjøpe ny tv. Disse grunnene, eller behovet om du vil, ble nok skapt av selve ønsket om noe nytt.

 

Det er det som er fellen. Hjernen blir lurt. Tanken på nytt fjernsyn kom lenge før de halvgode argumentene for å kjøpe nytt så beleilig meldte sin ankomst. Argumentene som gav meg vilje til å gjennomføre kjøpet.

 

Det er mange undertrykte argumenter for å kjøpe ditt og datt. Som regel har jeg ikke penger. Jeg er nok ikke en av de som ville levd akkurat som før om jeg stakk avgårde med en pen slump i lottogevinst. Jeg hadde gått bananas.

 

Ganske kjipt å tenke på at jeg er slik. Materialist er ikke et ord med positivt fortegn. Ihvertfall ikke hos meg. Det er et usolidarisk og overfladisk tankesett. Håper det er mer ved meg enn denne higen etter ting.  Det jeg føler nå er selvforakt.

 

Kan godt tenke meg at det er flere som meg der ute. Materialister med dårlig råd. Hva med deg? Hva betyr materielle goder for deg?

 

Hakkespett

 

bildelisens

 

7 Responses to “Som om jeg er rik”

 • Materielle goder er fint og ha, men det betyr heldigvis ikke alt :) Men nå er jo jeg såpass rik at jeg kan heller kalles materialist med god råd, har jo så sykt bra betaling på jobb.. (ikke ironisk, neeeida..)

  • Hakkespett:

   Barnehageansatte blir ihvertfall rike på opplevelser. Helt enig i at dere ikke får den lønna dere fortjener sammenlignet med mange andre yrkesgrupper.

 • Ting og tang er som regel kjekt å ha, og så gir de jo en lykkefølelse, sånn en liten stund hvertfall. Regner med at du vil få mye kjekt å se på den tv’n hvertfall..

  • Hakkespett:

   Lykke en stund ja. Leste for en tid siden en eller annen professor som mente at materielle ting maksimalt ga 3 måneder med lykke. Er litt forsiktig med å tidfeste det slik, men evig lykke er nok ikke til salgs.

 • Jeg har et ambivalent forhold til å være materialistisk. Vil helst ikke være det. Vil helst være mest mulig økologisk bevisst og ikke forsøple jorda mer enn nødvendig. Men samtidig setter jeg pris på hver lille ting jeg eier, og får lykkefølelse av et vellykket kjøp. Dette produktet som skal forandre hele min tilværelse til noe bedre. hehe. ;) neida. joda.

  • Hakkespett:

   Gidder ikke henge med hodet lengre. Ser ut som jeg har samme synet på materielle gode som folk flest. Ikke at de nødvendigvis er idealet, men en naturlig tankegang i vårt samfunn.

 • Har forøvrig alltid likt Raga godt. Ellers er jeg enig med deg. Tror at jeg ikke er opptatt av materielle goder, men samtidig er jeg veldig lykkelig når jeg skal ut å handle noe elektrisk, samtidig som jeg vet jeg har råd til det (ikke ofte det skjer).

Leave a Reply